04.04.2022
Każdy był zwycięzcą
W niedzielne popołudnie 3 kwietnia w Gminnym Ośrodku Kultury w Ujeździe miało miejsce przedświąteczne wydarzenie pod nazwą „Wokół Tradycyjnego Stołu Wielkanocnego.” Była to dobra okazja do promocji zarówno lokalnych tradycji kulinarnych jak również przypomnienie, jak w dawnych, często już zapomnianych czasach, wykonywało się ozdoby świąteczne na stoły wielkanocne i jak powinny wyglądać poprawnie skomponowane tzw. „święconki”.
Gośćmi wydarzenia byli: Rafał Skoczylas, dyrektor biura poselskiego posła na Sejm RP Roberta Telusa, radny Sejmiku Województwa Łódzkiego a jednocześnie dyrektor oddziału łódzkiego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Janusz Ciesielski, kierownik Wydziału Kształtowania Ustroju Rolnego i Gospodarowania Zasobem Edyta Nowicka, wójt Gminy Ujazd Artur Pawlak, skarbnik Gminy Ujazd Dominika Marjańska i członek zarządu Lokalnej Grupy Działania „Bud-Uj Razem” - Ewa Kotecka.
Pomysłodawcą i reżyserem wydarzenia był etnograf Michał Pająk, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Ujeździe.
Na wstępie, Anna Smolińska – etnograf z Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, przybliżyła polskie tradycje wigilijne z naciskiem na tradycje lokalne, oraz symbolikę palm i pisanek wielkanocnych. Następnie przystąpiono do konkursu, w którym wzięło udział dziewięć kół gospodyń wiejskich z gminy Ujazd. Celami Konkursu była promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej, pogłębianie wiedzy na temat tradycji, potraw i zwyczajów wielkanocnych regionu oraz doskonalenie umiejętności praktycznych uczestników konkursu.
KGW miały za zadanie przygotować tradycyjną „święconkę” oraz dekorację stołu wielkanocnego. „Święconka” miała zawierać baranka, jaja, chleb, chrzan, sól, pieprz, ocet, ciasto drożdżowe, biały ser, mięso, wędliny, borówki. Podana mogła być w fajansowej misie, szufladzie od kredensu, stołu lub w koszu i nawiązywać do tradycji gminnych. Ocenie jury podlegał wygląd, aranżacja i sposób przygotowania „święconki”, dobór składników, oraz regionalny ubiór reprezentacji.
Komisja w składzie: Anna Smolińska (przewodnicząca) oraz Dominka Marjańska i Ewa Kotecka, wysoko oceniła pracę wszystkich kół i każde z nich otrzymało nagrodę. Najwyższe punktowane miejsca przypadły: KGW Ojrzanów-Tobiasze (3 miejsce), KGW Zaosie (2 miejsce) i Stowarzyszeniu Rozwoju Sołectwa Niewiadów (1 miejsce).
W trakcie, kiedy komisja konkursowa oceniała prezentowane stoły, na scenie GOK prezentowały się miejscowe zespoły ludowe – Łucy-Babki i Skrzynkowianki, oraz bardzo młodzi wokaliści GOK. Gościnnie wystąpił również zespół Smardzewianie, który zaprezentował wielkanocny obrzęd „chodzenia z kurkiem oraz z gaikiem po dyngusie.”
Dla tych, którzy chcieli spędzić to popołudnie bardziej aktywnie była możliwość uczestniczenia w warsztatach rękodzieła ludowego. Artystki ludowe: – Maria Rogulska z Opoczna, Barbara Kagankiewicz z Nowego Olszowca z wnuczką Małgorzatą, Anna Kołodziejczyk z Bukowca Opoczyńskiego oraz Wanda Plich z Komornik prezentowały swoje dzieła i pomagały w zrobieniu pisanki, wielkanocnej palmy, czy haftowanych ozdób na stół wielkanocny. Nie zabrakło również dzieci, które wykonywały ozdoby świąteczne po okiem instruktorki GOK Małgorzaty Czechowicz.
Frekwencja dopisała. Każdy, kto tylko miał ochotę, był częstowany świątecznym barszczem a po rozstrzygnięciu konkursu, mógł uszczknąć cokolwiek z prezentowanych stołów.
Projekt „Wokół Tradycyjnego Stołu Wielkanocnego” został sfinansowany z dotacji Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddział w Łodzi oraz z budżetu Gminy Ujazd.